Kerajaan Kaji Kemungkinan Larangan Penuh Vape, Rokok Elektronik

174
Pada July lalu, Dr Dzulkefly berkata, kementeriannya akan menggubal satu akta baharu bagi mengawal selia penggunaan tembakau, vape, rokok elektronik,shisha.
Pada July lalu, Dr Dzulkefly berkata, kementeriannya akan menggubal satu akta baharu bagi mengawal selia penggunaan tembakau, vape, rokok elektronik,shisha.

Kerajaan telah mewujudkan satu kumpulan kerja pakar untuk mengkaji kemungkinan pengharaman lengkap mengenai penggunaan tentang rokok elektronik dan vape.

Menteri Kesehatan, Datuk Seri Dr Ahmad berkata di jawatankuasa Dzulkefly yang dipengerusikan oleh timbalannya Dr Lee Boon Chye.

Menurut Dzulkefly, jawatankuasa itu ditumbuhkan berikut peningkatan jumlah kematian dan pengguna rokok elektronik vape, seramai 28 orang di Amerika Syarikat (AS) dan United Kingdom (UK).

“Menyadari bahwa kajian baru-baru ini menunjukkan bahwa kesan sampingan, termasuk kematian di Amerika Serikat dan United Kingdom, satu kajian terperinci telah dilakukan untuk mengkaji pengharaman jualan Vape keseluruhannya.

Vape-atau-Rokok-Tembakau
Vape-atau-Rokok-Tembakau

“Satu jawatankuasa pakar yang bekerja diwujudkan dalam Kementerian Kesehatan yang dipengerusikan oleh timbalan saya.

“Ia telah ditumbuhkan dan keputusan akan dibawa kepada saya,” katanya menjawab kepada Ahmad Marzuk Shaary (Pas-Pengkalan Chepa)di Dewan Rakyat hari ini.

July lalu, Dzulkefly berkata kementerian akan memberikan undang-undang baru tentang penggunaan tembakau, rokok elektronik, shisha dan vape.

Undang-undang yang dikenali sebagai Akta Tobacco harus menangani isu ini secara keseluruhannya.

Sebelum ramai orang termasuk Naib Presiden Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF), Tan Sri Lee Lam Thye, menggesa kerajaan mengambil tindakan tegas dan bekerjasama untuk menyelesaikan masalah rokok elektronik vape yang berjangkit di kalangan kaum

pelajar.